Novi Sad
30.07.2011.
11:11 > 06:16
Spomenici Marini Olenjinoj, Vasi Stajiću, Lazi Kostiću i Mihajlu Pupinu trebalo bi početkom ove jeseni da budu postavljeni na različitim lokacijama u centru grada, najavila je predsednica Saveta za kulturu Skupštine grada Kristina Meneši.
  • @@ Akai

    01.08.2011 12:32
    Kojih bliznakinja???? lol
  • @Akai

    31.07.2011 20:15
    ili spomenik brokeru sa digitronom na običnoj klupi u parku kod nekadašnjih bliznakinja, u New York-u. Takođe i gomila kocki na najrazličitijim mestima u tom gradu
  • veternik

    31.07.2011 19:55
    preporucujem
    da navedeni spomenici budu izradjeni od bronze ili nekog drugog,na odpadima ,isplativog materijala posto su kod nas u kumanu pokrali sve sto je isplativo,pa ih nikad nisu pronasli.njima mesto nije bilo presudno posto su krali iz centra sela
  • akai

    31.07.2011 18:49
    A kada ce vise da se napravi neki "urbani spomenik" kao recimo Lazi Kosticu u Somboru, kao onaj sto viri iz sahta u Pragu, kao npr neimenovani rock band koji stoji u Sangaju?
    Naravno, skulpture i spomenici treba da budu po celom gradu. Necu da zalazim u to, a mogao bih, ko zasluzuje a ko ne od istorijskih licnosti spomenik. Pogledajte kako izgledaju murali na fasadama Sremske Mitrovice, da ne spominjem Banksya... Meni malo dosadne biste i klasicni spomenici.
  • Nablus

    31.07.2011 13:12
    Jaša Tomić zaslužuje spomenik, ali ne i tu atraktivnu lokaciju na kojoj se sada nalazi. Zato je umesna ideja da se on premesti. Mislim da nema pogodnijeg mesta za to od neke zelene površine na bulevaru koji nosi ime Jaše Tomića. Lepih pozicija ima tamo na izbor. A zelene površine preko puta Skupštine grada, u ulici Žarka Zrenjanina, vape za spomenikom upravo Žarku Zrenjaninu. Bio je neustrašivi antifašista koji se hrabro borio na život i smrt u selu Pavlišu, u neravnopravnom oružanom obražunu s okupatorskom vojskom. Jednako kao i Žarko Zrenjanin, spomenik zaslužuje i hrabra omladinka, antifašistkinja Sonja Marinković. Gde taj spomenik smestiti? Pa u ulicu koja već nosi njeno ime! I tamo ima lepih zelenih površina, koje spomenik ne bi naružio. Naprotiv! A šta posatviti na mesto sadašnjeg spomenika Jaši Tomiću? Ako bi se moju malenkost pitalo, tu ne bi trebalo postaviti obeležje nijednoj ličnosti, nego bi valjalo podići elegantnu, umetnički osmišljenu bronzanu repliku legendarnog vojvođanskog đerma! Sa sve žuborećom hladnom vodom okolo nje. Bila bi to i turistička atrakcija prvog reda.
  • 31.07.2011 12:53
    Spolja gladac iznutra jadac
    U centru spomenik, a na Novom Naselju crkva medju zgradama. Zaista izgleda uzasno na tom mestu. Tu je trebalo da bude park posto ga taj deo grada nema, ali ocigledno ni pameti nema. Dok negde nicu spomenici i podzemni kontejneri, neko nema ni nove redovne kontejnere, a bogami ni normalne puteve. Grad je u pojedinim delovima kao zapusteno Romsko naselje. Sram vas bilo.
  • mile

    31.07.2011 12:24
    RFKNS
    U pravu si.Nema nikakve razlike između Jaše i Čvarka.
  • рфкнс

    31.07.2011 11:23
    Немој Јашу да ми дирате срамоте чанкове! Он и Милетић су хероји борбе Срба за српску Војводину!
  • dr Kimi

    31.07.2011 05:58
    20:1 ok, prihvatam grešku.
  • @ dr Kimi

    30.07.2011 19:58
    "Ja čekam spomenik klasu pšenice. Predimenzioniranom u razmeri 1:20."

    Mislis valjda u 20:1. Razmera koju ti pominjes je klas psenice umanjen 20 puta u odnosu na original.
  • Bogdan

    30.07.2011 19:11
    ze Kristinu
    Kristina, Eugen Savojski nema nista u Novom Sadu. Niti ulicu, niti spomenik, niti bilo sta. Inicijativu za ulicu sam podneo jos 2003. Ajde nesto da uradimo da nam ne budu uvek radikali krivi.
  • dr Kimi

    30.07.2011 17:37
    Ja čekam spomenik klasu pšenice. Predimenzioniranom u razmeri 1:20. Negde u surovom betonu npr. na Bulevaru oslobođenja. Mi stalo imamo te spomenike koje plaše decu, bez ruku, u bronzi, samo glave i ramena. na mermernom postolju. Ko Božem prosti da su ustali iz sanduka. A nigde nekog remek dela savremenog vajarstva ili neka skulptura u avagardnom stilu na potpuno neočekivanom mest
  • Jazz

    30.07.2011 17:09
    Svakako je lepo da trgove krase i spomenici naših zaslužnih ličnosti....ali ko je taj ko će da odredi koje su to ličnosti, čija je zasluga malo veća od drugih ?
    Sigurno je da nećemo moći svima da postavimo spomenike...koliko vidim niko nije spomenuo Miku Antića...
    Možda bi i kej bio dobro mesto za spomenike...dužinom celog šetališta postaviti biste ?
    Ništa veliko i preterano...
  • vegan

    30.07.2011 16:14
    selo veselo
    Ko jos danas postavlja spomenike? Kulturna politika je kulturno dno ove vlasti.
  • Ivan V.B.

    30.07.2011 16:01
    lokacije
    Gradski trgovi i ulice jesu logična mesta za spomenike, ali na njima treba da se nađu istinski velikani, poput već postojećih Miletića i Zmaja, a zatim Laze Kostića i eventualno Pupina. Prikladan,logičan i efektan prostor za spomenike su gradski parkovi - Dunavski, Futoški, Limanski... U njima se može naći mesta i za poveći broj drugih zaslužnih ličnosti, u prvom redu vojvođanskih (Miša Dimitrijević, Milan Konjović, Miloš Crnjanski, Ivan Tabaković, ŠTO PRE PREMEŠTENI Jaša Tomić, Mihal Babinka, te Banaćani - dakle Vojvođani! - Vasko Popa, Petar Krdu, Uroš Predić, Paja Jovanović...). Iz Dunavskog parka treba već jednom (što pre tim bolje) izmestiti onu glomaznu, ''zalutalu'', pa i pomalo zastrašujuću figuru ruskog kaluđera (koja nepotrebno plaši decu i labudove). Ona bi se mogla pokloniti pravoslavnoj crkvi, koja ne oskudeva u prostoru (jedan od primera je ogromna, bedemima ograđena i neiskorišćena površina oko crkve na Telepu, gde bi se mogao smestiti čitav jedan univerzitetski kampus). Krajnje je i neodložno vreme da se podigne dostojno bronzano obeležje i odvažnom antifašisti Endreu Bajči Žilinskom koji je platio životom za svoju žestoku osudu novosadske racije 1942. u mađarskom parlamentu. Zar ćemo zaista sebi dozvoliti da mu se barem jednom bistom ne odužimo? (Ona golišava saobraćajnica u industrijskoj zoni koja nosi njegovo ime je žalosna sprdnja s tim čovekom i nju treba što pre ispraviti.)Treba razmisliti i o dostojnom obeležju posvećenom grofu Telekiju, mađarskom premijeru koji se oštro protivio hortijevskom napadu na Jugoslaviju i u znak protesta (i nemoći da izmeni stavri) izvršio samoubistvo. Imalo bi smisla odvojiti neki zeleni kutak i za bistu proslavljenog mađarskog pisca Lajoša Zilahija koji je umro u Sremskoj Kamenici. Sadašnji novosadski spomenici oskudevaju u ugrađenim (u bronzu ulivenim) informacijama o licima pred čijim spomenicima stojimo, pa pri podizanju novih obeležja valja i na to misliti.
  • novosađanin

    30.07.2011 14:00
    Zašto ne uklone spomenik onom anitsemiti i ubici Jaši Tomiću i tu postave somenik nekom velikanu da isprave sramotu Šešeljeve gradske vlasti? Da nisu demokrate i Pavličić ponosni na dela njihovih prethodnika? Hoćemo spomenik Miši Dimitrijeviću i to od pretopljenog spomenika Jaši Tomiću!
  • ns

    30.07.2011 12:10
    bitno je da su se za azerbejdžanca površine spremile po hitnom postupku.
  • Vukajlo

    30.07.2011 11:31
    Ako se vec dizu toliki spomenici onda bi ih trebalo rasporediti po celom gradu a ne sve nabiti u centar grada. Doci cemo u situaciju da u krugu od samo par stotina metara imamo pravu galeriju na otvorenom tako da ce to jednog dana izgubiti smisao. Ima toliko praznih povrsina po gradu koje bukvalno vape za nekim sadrzajem pa makar i spomenikom. Strucnjaci su utvrdili da cim se negde podigne neki spomenik to spontano postane okupljaliste ljudi jer se automatski podizanjem spomenika uredi i povrsina oko njega, nekoliko klupa. Ako bi se spomenici rasirili po celom gradu bice to povod da se i Novosadjani prosetaju u delove grada u koje inace retko ili gotovo nikada ne zalaze. Ja koji sam rodjen u Novom Sadu i kome su i roditelji Novosadjani na prste jedne ruke mogu da izbrojim koliko puta sam bio na Klisi, Novom naselju ili Telepu. U te delove grada sam zalazio samo ako me posao u njih nanese, ali ih nikada nisam posecivao tako iz cista mira, da se samo prosetam. Futoski park je zapostavljen kao i onaj kod zeleznicke stanice. Ti prostori bukvalno vape za nekim spomenikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna